Jdi na obsah Jdi na menu
 

NÁŠ PŘÍBĚH

Příběh malé rodinné pekárny začíná v roce 2014...

2014 - 2015
Jak to všechno začalo?

Malá rodinná pekárna vznikla na jaře v roce 2014. Byl to pro nás úplně nový obor podnikání. S pekařinou nikdo z nás neměl žádné zkušenosti a vše jsme se učili formou pokus - omyl :-) Začali jsme zcela od nuly, co do zkušeností i co do financí. První roky to byla velká dřina za málo peněz, ale věřili jsme, že to má smysl a hlavně budoucnost, v tom, co jsme pekli, jsme tehdy neměli obdoby po celé ČR ani v zahraničí.

Nejdříve jsme se zaměřili na pečivo a dobroty stoprocentně ze žitné mouky. Zákazníky na farmářských trzích jsme fascinovali žitnými muffiny z červené řepy, cizrny a mrkve. Nebyl to snadný začátek, lidé byli zvyklí na klasiku a tak jsme běhali po trhu s ochutnávkami a broučkovskými tykadly na hlavě, abychom lidi kolem zaujali. Překvapovali jsme stále novými nápady příchutí žitných buchet :-) Postupně jsme rozšiřovali výrobu o různé koláče, dorty, sušenky a hlavně výborný kváskový 100% žitný chléb, který se tehdy běžně sehnat nedal. Vzhledem k tomu, že už od začátku poměrně dost lidí přicházelo s dotazem na bezlepkové výrobky, začali jsme se věnovat i bezlepkovému pečení. Opět jako naprostý amatéři. Ale vzdělávali jsme se a hledali stále nové a nové suroviny, ze kterých jsme se snažili vybírat ty zdraví přínosnější. Během pár měsíců vznikl rozmanitý sortiment bez lepku a často i bez laktózy.

Cedule jsme si kreslili na kartony, "laminovali" ručně izolepou, cenovky byly na táckách, všechno ručně kreslené,
bavilo nás to :-)
Takto jste nás mohli vidět do konce roku 2015:

naplavka-zitna-pekarna.jpg

Na konci roku 2015 se můj syn Jakub rozhodl pro přebudování žitného provozu ve Velimi na provoz čistě bezlepkový. Když jsme před vánoci 2015 měli objednávky na více než 100kg vánočního bezlepkového pečiva zatímco na žitné asi jen 30kg, ukázal se jasně směr do budoucna pro ty, kteří se zajímají o zdravější životní styl. A právě ti nakupují na farmářských trzích a na dalších místech, kde se dají nakoupit zdravější suroviny a výrobky.

Rok 2016... přelomový rok :-)

Já s Terkou jsme začaly budovat Paleo a SCD pekárnu, protože jsme tak doma začaly v říjnu 2015 jíst. 
Terce se touto stravou během pár měsíců vyléčil chronický průjem, kterým trpěla několik let.  
Byli jsme, co se týká jakýchkoli chronických nemocí, zdravé, žádné virózy, chřipky, rýmičky, SCD strava nám uzdravila střeva a nastartovala přirozenou imunitu. 
Čím více informací a zkušeností jsme nasbíraly, tím více jsme cítily, že to je pro pekárnu zajímavý směr do budoucna.
Reakce zákazníků na zcela nový sortiment byly skvělé a povzbuzující pro další práci.
Vymýšlely jsme stále nové a nové dobroty :-)

Jakub s námi společně jezdil s bezlepkovým sortimentem.

Co přinesl leden 2017 ?

V rámci rodiny jsme se rozdělili na 2 různé projekty, jak sortimentem, tak i oficiálně.

Nyní jsou to již dvě samostatné firmy. Na trzích nás už potkáváte samostatně.

Paleo a Scd pekárna - pod vedením Wendy, Terky a budoucího zeťáka Pala, který se k nám přidal do party :-)

  • pečeme bez cukru, laktózy, škrobu a jakéhokoliv obilí (tedy i lepku)
  • díky tomu je velká část sortimentu vhodná i pro diabetiky
  • nepoužíváme žádné bezlepkové suroviny jako jsou pohanka, tapioka, kukuřice, rýže, brambory a pod.
  • pečeme bez použití škrobu a kypřícího prášku, pouze se sodou
  • sladíme datlemi, medem anebo pouze ovocem
  • výrobky jsou bez laktózy a mléčné bílkoviny, používáme BIO kokosový olej a naše vkastní ghí (přepuštěné máslo)
  • pořádáme kurzy zdravého vaření a pečení ve Velimi

Bezlepková pekárna.- pod vedením Jakuba

  • má přirozeně bezlepkový sortiment
  • nepoužívá odlepkovanou pšenici
  • část sortimentu je bez laktózy
  • sladí třtinovým cukrem nebo medem
  • kamenná prodejna Bezlepkové pekárny je ve Velimi u Kolína

Během roku 2017...

Rozvíjíme malý rodinný projekt a to se nám líbí. Nechceme péct ve velkém. Díky tomu udržujeme vysokou kvalitu surovin, které ve výrobě používáme a pořád pečeme poctivým domáckým způsobem. Naše Paleo a SCD koláčky jsou čím dál více vyhledávané napříč všemi věkovými kategoriemi. Kdo u nás ochutná zjistí, 
že zdravé může znamenat i velmi chutné a že to jde :-)

V září 2017 se oblékáme do nového kabátu, aby si nás lidé nepletli s běžnými nebo bezlepkovými pekárnami. 
A taky jsme už chtěli nějak vypadat :-) 
Máme nové banery, které na trzích svítí za každého počasí jasnou žlutou barvou :-)
Nejsme jen bezlepková pekárna, jsme Paleo a SCD pekárna. A v tom je veliký rozdíl, neboť bezlepkově ještě neznamená zdravě, pokud je tato strava plná škrobu, cukru, mléka, chemie a různých náhražek.

Nový design:
novy-design-naplavka.jpg

To, že je Paleo a Scd přirozeně bez lepku, je bonus navíc k tomu, jak zdraví přínosný tento způsob stravování je.
Paleo není jediný zdravý způsob stravování, máte spoustu dalších možností, vyberte si takový způsob stravy,
který vám osobně bude vyhovovat :-)

Každý jsme jiný a naše tělo potřebuje individuální přístup. Když vám někdo bude nabízet univerzální řešení pro všechny a na všechno, buďte skeptičtí a hledejte více informací z různých zdrojů. Nic takového totiž neexistuje.
To, co jednomu pomůže, druhému nemusí a dokonce mu může i uškodit.

Rok 2018 přináší opět spoustu nového...

Začínáme používat kaštanové pyré natural a banánovou mouku ze zralých banánů. Díky tomu vzniká nový sortiment, například Kaštanový cheesecake nebo Mrkvový dort s kaštanovým krémem, začínáme péct 
i veganské koláčky, protože přibývá lidí s alergií na vejce.

Začínají fungovat licenční Paleo pekárny:
Hodkovice nad Mohelkou - ti aktuálně ukončili činnost a hledají nástupce
Děčín - fungují stále
Bratislava a Trnava - moc o nich nevíme, komunikují málo, ale  podle všeho fungují
A jednáme s dalšími zájemci.

Jakub ukončil samostatné podnikání s bezlepkovou pekárnou ve Velimi..

Co přinesl rok 2019 ?

  • Změnil se náš rodinný tým, Terku s Palem, kteří se usídlili v Bílých Karpatech a v tuto chvíli nechtějí podnikat, vystřídali Jakub s Eliškou, kteří se již v polovině roku 2018 přidali do naší party
  • Jjá zůstávám ve Velimi, kde se budou i nadále konat praktické kurzy vaření
  • V únoru otevíráme novou provozovnu s obchůdkem v Kostelci nad Černými lesy
  • Zařazujeme nový, zatím doplňkový sortiment ve stylu Low Carb, který postupně rozvíjíme
  • Plzeňské trhy převzala nová licenční pekárna z Blatné - aktuálně stále funguje 
  • Hledáme zájemce, kteří by převzali celý Kostelecký projekt a pokračovali v naší práci

Rok 2020 byl v mnohém přelomový...

V tomto roce, jak všichni víme, se udála spousta věcí, které nikdo nečekal. Nezbylo, než se přizpůsobovat situacím, které před nás byly znovu a znovu postavené. V březnu ze dne na den zavřeli trhy a my museli najít jiný způsob, jak se dostat za našimi zákazníky, abychom nezkrachovali. V podstatě přes noc vznikl provizorní eshop a my začali naše dobroty rozvážet po Praze a po okolí pekárny v Kostelci. Tato složitá situace nám ukázala nový směr a ten jsme rozvíjeli, protože bylo čím dál víc jasné, že život se do starých kolejí jen tak nevrátí. Díky veliké podpoře stálých i nových zákazníků, jsme tento rok ustáli.

V polovině roku se podařilo předat pekárnu v Kostelci novým majitelům, kde Jakub zůstal jako pekař a prodejce, protože ho tato práce baví. Díky tomu se novým majitelům Petře a Petrovi daří pokračovat v projektu téměř, jako bychom z něho neodešli. Ale já s Terkou a Palem jsme nezaháleli. Od jara jsme začali rozšiřovat naše výrobky na Moravě. Nejdříve pomocí eshopu a tras dlouhých vždy kolem 500-600km a v srpnu jsme začali jezdit i na místní farmářské trhy. Toto bylo možné do začátku října, kdy byly všechny trhy na Moravě opět uzavřeny.

Díky velikému zájmu o naše vánoční cukroví, jsme rozjezd nového projektu "tak trochu jiné pekárny" zvládli a uvidíme, co přinese rok 2021 :-)

Těšíme se na nové výzvy a nevzdáváme to!

Bez vás bychom nemohli existovat, ze srdce vám všem moc děkujeme za vaši podporu :-)

Věříme, že letošní rok přinese mnoho dobrého :-)

V únoru spouštíme nový sofistikovaný eshop a máme na tento rok připravených spoustu novinek, které budeme postupně zařazovat.
Víme, že se každý projekt se musí vyvíjet a jít s dobou, což dnes platí 10x tolik.

Pohodové dny všem přejí Terka, Palo a Wendy :-)